Hoe vloerverwarming Friesland helpt beschermen tegen de kou

Wanneer het kwik tot onder het nulpunt daalt, begint het bij menig Fries stiekem al een beetje te kriebelen. Natuurijs, de schaatsen onder binden en misschien kan de tocht der tochten ooit nog een keer weer worden geschaatst. Friezen zijn, misschien wat stereotyperend, toch wel échte wintermensen. Wie na een lange schaatsdag thuiskomt, is echter maar wat blij met een goede verwarming. Een haardvuur doet wonderen, net zoals vloerverwarming Friesland steeds meer weet te veroveren. In steeds meer oude, typische, Friese boerderijen wordt tegenwoordig een verwarmingssysteem ingebouwd.

De overstap van vuur naar water
Vloerverwarming klinkt misschien als een redelijk modern concept, maar zelfs de oude Romeinen maakten al gebruik van vloerverwarming. Zij bouwden kanalen onder de vloer, die zij met de hete rook van een vuur vol lieten lopen. De hete rook verwarmde de tegels en daarmee de vloer. Het was een nogal duur systeem: het vuur moest blijven branden, en hier waren zowel hout als slaven voor nodig. Verwarming door middel van heet water werd pas later uitgevonden. In 1838 werd in Amsterdam voor het eerst een huis door middel van een watersysteem van warmte voorzien.
Efficiënte Friezen kiezen voor vloerverwarming
Tegenwoordig zijn we gewend aan warmte over het hele huis, verspreid door een CV installatie. Toch weten we ook dat dit helemaal niet de efficiëntste manier is om een huis te verwarmen: het is duurzamer en ecologisch beter om gebruik te maken van een vloerverwarmingssysteem. De oude Romeinen waren zo gek nog niet. De jonge Friezen ook niet, want steeds meer provinciegenoten kiezen ervoor om hun oude systemen te vervangen door moderne vloerverwarming. De technieken staan daarbij niet stil: waar de Romeinen nog gebruik maakten van vuur en rook, maken sommige moderne vloerverwarming gebruik van infraroodwarmte.