Waarmee moet je rekening houden bij een nieuwe keuken

Je hebt jezelf voorgenomen om een nieuwe keuken aan te schaffen. Mooi! Maar mogelijk ondervind je dan plots dan je eigenlijk een hoop nog niet weet over nieuwe keukens. Je vraagt je misschien wel af waar je op let, want er zijn vast zaken om rekening mee te houden. Als je dat voorgevoel hebt, dan zit je al op de juiste weg. Want er komt inderdaad het nodige kijken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Hier zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten of die je moet vermijden.

Werkruimte in de keuken

Een van de belangrijkste aspecten is de ruimte die jij nodig hebt om lekker comfortabel te kunnen werken. Om die reden is het van belang dat je goed uit de voeten kan met de beschikbare werkruimte. Hoeveel ruimte je nodig hebt is grotendeels gevoelsmatig en afhankelijk van jouw kook gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld een uitgebreide kok? Ga dan voor werkruimte waar je tegelijk kan snijden, voorbereiden en vaat kan plaatsen. Ben je eerder een directe en eenvoudiger kok? Dan heb je aanzienlijk minder werkruimte nodig om te kunnen kokkerellen.

De keukendriehoek-indeling

De keukendriehoek. Het klinkt wellicht wat sinister. Dat is het allerminst. We bedoelen hier de denkbeeldige driehoek tussen de gootsteen, koelkast en kookplaat. Bij en tussen deze drie componenten ben je het meest bedrijvig. Het is gunstiger voor je eigen werkcomfort dat deze driehoek ‘intact’ blijft. Door de breedte genomen hebben keukens met een gunstige keukendriehoek een omtrek van tenminste 3 meter en 8 meter op z’n grootst.

De verlichting

De verlichting van je nieuwe keuken is niet te onderschatten. Natuurlijk, gedimd licht is heel gezellig, maar functioneel gezien heb je er vrijwel niets aan in een keuken. Of het gaat om vaststellen of het vlees gaar is of het nauwkeurig snijden van groente, gedegen licht is cruciaal. Tip: neem het beste van functie en ambiance met een afwisseling van fel en sfeerlicht. Een dimmer dan een verfijnde optie.

De afzuiging en achterwand kookplaat

Dat je kookkunsten uren later nog door het gehele huis te genieten zijn, is vast niet je bedoeling. Om onwenselijke geuren te voorkomen, heb je behoefte aan een goede ventilatie. Voor het afvoeren van al het bruikbare residu is een afzuigkap de meest efficiënte uitvoering.

Ook belangrijk voor de fase na het koken is de achterwand van de kookplaat. Na het koken zie je vaak pas wat voor vlekken op deze achterwand tijdens het koken zijn ontstaan. Zorg dus voor een achterwand die zich moeiteloos laat schoonmaken.

Kleurgebruik en donkere keukens

Kleurgebruik is een thema in vrijwel alle interieur kwesties. Dat is bij een nieuwe keuken niet anders. Keukens zijn meer dan alleen de plek waar je je eten bereid: vaak dienen ze een sociale functie binnen de woning. Match je keuken dus zo dat de kleuren mooi mengen met de rest van het huis. Nog een tip: neem gerust foto’s van je interieur mee als je op keukenjacht gaat, zodat een adviseur mee kan denken met het kleurgebruik.

Wist je dat een donkere keuken in een kleine ruimte de ruimte nog kleiner maakt? Beschik je dus over een beperkte ruimte, ga dan voor een lichtere variant. Andersom kan een donkere keuken prima uit de verf komen in een grote ruimte.

Niet voldoende nadenken over apparatuur, vuilnisbak en linkshandigheid

Deze drie valkuilen komen met een grote regelmaat voor. Apparatuur is, in het snelle leven dat wij leiden, erg belangrijk. Maak je selectie van apparatuur heel precies en bewust. Analyseer je manier van koken en welke apparaten daarvoor het meest frequent nodig zijn. Zo voorkom je dat je nieuwe keuken te weinig opties heeft of dat je later met dure, overbodige apparaten zit.

Veel mensen weten overigens niet dat linkshandige keukens bestaan. Ben je linkshandig? Vraag dan bij een adviseur naar de mogelijkheden. De indeling van de keuken voor linkshandige koks is anders en dat maakt een wezenlijk verschil.

Ook vergeten veel mensen ruimte voor een vuilnisbak te inventariseren. Reserveer dus altijd een plekje in één van de kastjes om je afvalbak handig en mooi te verwerken.

Keukenmatch Limburg

Keukenmatch in Sittard is the place to be wanneer het gaat om het ontwerpen van je droomkeuken, waarbij aan de kleinste details is gedacht. Een keuken ontwerpen doen zij gratis! En het leuke is dat je voor ieder budget kunt slagen. Het is zeker de moeite waard om eens langs te komen, of de website van Keukenmatch te bekijken. De site staat boordevol inspiratie tips.