Wat je beter kunt vermijden bij een houten eettafel? 

houten eettafels

Een houten eettafel is niet zomaar een meubelstuk. Het is een aankoop waar je blij mee bent en zorg over moet dragen. Maar als je wilt dat je houten eettafel zijn glans behoudt en een leven lang meegaat, moet je toch echt een aantal fouten vermijden. Dus, hoe onderhoud je houten eettafels en welke valkuilen moet je absoluut vermijden? Dat lees je hier! 

Bescherm je hout tegen de zon 

Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor houten meubels, inclusief je eettafel van www.droomhout.nl. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot verkleuring en uitdroging van het hout. Daarom moet je je eettafel uit de buurt van ramen plaatsen of zorgen voor voldoende zonwering. Als je geen andere optie hebt en de tafel toch in de buurt van een raam moet staan, kies dan voor gordijnen of jaloezieën om het zonlicht te filteren. 

Voorkom vochtproblemen 

Hout is gevoelig voor vocht. Het kan uitzetten en krimpen als reactie op veranderingen in de luchtvochtigheid. Daarom moet je je houten eettafel niet plaatsen in vochtige ruimtes, zoals een kelder of een badkamer. Vermijd ook direct contact met water en probeer niet op de tafel te morsen. Gebruik onderzetters of placemats om te voorkomen dat vocht in het hout trekt. Als er toch water gemorst wordt, veeg het dan onmiddellijk af om schade te voorkomen. 

Bescherm je hout tegen krassen 

Houten eettafels kunnen gevoelig zijn voor krassen. Om deze reden moet je schurende materialen vermijden bij het reinigen of gebruiken van de tafel. Gebruik geen harde borstels of schuurmiddelen, want deze kunnen het hout beschadigen. Plaats ook geen ruwe voorwerpen direct op het tafelblad. Gebruik in plaats daarvan onderzetters of tafelkleden om een beschermende laag te creëren. 

Bewaar je tafel op de juiste temperatuur 

Hout kan reageren op extreme temperaturen. Plaats je houten eettafel daarom niet in de buurt van radiatoren of open haarden. Blootstelling aan directe hitte kan het hout uitdrogen en barsten veroorzaken. Aan de andere kant moet je de tafel ook beschermen tegen koude en vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte waar de tafel staat stabiel zijn om schade te voorkomen. 

Vermijd chemische reinigingsmiddelen  

Chemische reinigingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het hout van je eettafel. Vermijd agressieve schoonmaakproducten, zoals bleekmiddel, ammoniak of schurende reinigers. Deze kunnen het hout beschadigen en de afwerking aantasten. In plaats daarvan kun je kiezen voor milde reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor houten oppervlakken. Gebruik een zachte doek of spons om de tafel schoon te maken en veeg overtollig vocht direct af. 

Vermijd langdurig contact met hete voorwerpen 

Tot slot is hout gevoelig voor hitte, dus vermijd langdurig contact met hete voorwerpen. Plaats geen hete pannen, schalen of kopjes direct op het tafelblad. Gebruik altijd onderzetters, hittebestendige placemats of tafelkleden om het hout te beschermen. Dit voorkomt kringen en brandplekken op het oppervlak van de tafel. Wanneer je rekening houd met deze tips, zul je jarenlang plezier hebben van deze prachtige houten tafel!