De grasmat klaarmaken voor het voorjaar: de beste adviezen

Iedereen kent dat gevoel wel: na een lange en donkere winter, vol neerslag en kou, breekt in februari het zonnetje door de wolken. Het wordt ’s ochtends steeds vroeger licht. Voor veel mensen is dit het moment dat ze vrolijker worden en weer meer energie krijgen. Het voorjaar is ook de tijd dat veel mensen weer vaker in de tuin komen. Bijvoorbeeld om lekker op het tuinterras te zitten in het voorjaarszonnetje, onder het genot van en lekker frisdrankje, een speciaal biertje of een wijntje. Een strakke grasmat met mooie groene graszoden, kortom: een fraai ogend gazon, is dan wel zo prettig. Maar hoe kun je de grasmat in je tuin op een slimme en efficiënte manier klaarmaken voor het voorjaar en de daaropvolgende zomer? Dit blog geeft je de beste adviezen van hoveniers en tuiniers over het voorjaar klaar maken van je gazon. Doe er je voordeel mee en geniet straks met volle teugen van een tuin die er pico bello uitziet.

Zorg voor een gazon dat goed bemest is

Een van de belangrijkste ingrepen die je kunt doen om van je tuin een paradijsje te maken, is door te zorgen voor goed bemeste graszoden. We beginnen daarom ook met dit belangrijke advies! Een goede bemesting van je grasveld na de winter is vooral belangrijk om de klappen op te vangen die gras gedurende winterperioden te verduren krijgen. Door de tuin goed te bemesten, wordt deze weer vitaal en veerkrachtig. Maar wat moet je precies bemesten? De grond uiteraard! En dus niet de planten, struiken en/of bloemen zelf. Door de grond goed te bemesten, krijgen schimmel, plantenziektes en infecties veel minder kans om toe te slaan.

Verticuteer het gras goed

Het verticuteren van de graszoden is een andere manier om je tuin klaar te maken voor het aankomende voorjaar. Verticuteren van gras houdt in dat je grasmatten ontdoet van mos en dode grassprieten. Voordat je hieraan begint, is het aan te raden om je gazon één dag voordat je gaat verticuteren goed kort te maaien. Zo zie je beter de tuinstukken waar er sprake is van dood gras en is het ook een stuk gemakkelijker om mos te detecteren.

Haal al het onkruid in je tuin weg. Met wortel en al!

Een strakke grasmat die klaar is voor het voorjaar is natuurlijk niet bezaaid met onkruid. Onkruid oogt niet alleen rommelig en onverzorgd, maar zorgt er ook voor dat je grasgazon minder zonlicht krijgt en daardoor minder vitaal wordt. Een van de beste methoden om het onkruid uit je tuin te verwijderen, is door dit gewoon met je handen te doen. Je hebt dan aanzienlijk meer grip dan met tuinhandschoenen aan en kunt het onkruid er daarom met wortel en al uittrekken. Het weghalen van de wortels is cruciaal, omdat het onkruid anders razendsnel weer terugkomt.

Maak gebruik van kalk voor extra groei en bloei

Kalk is een ideaal hulpmiddel om je tuingras een boost te geven voor het komende voorjaar. Klak zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de tuingrond hoger wordt. En dat is belangrijk, want een betere zuurtegraad van de zandgrond in je tuin zorgt voor een minder verzuurde grond, die luchtiger is en zodoende de pH-waarde omhoog brengt. Van grot belang is wel om te checken óf de tuingrond überhaupt verzuurd is. Is dit niet het geval, dan is kalk strooien niet alleen zinloos, maar erger nog: dan verkleurt je gazon in de zomer en heb je een geelkleurige tuin. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Succes in elk geval met het voorjaar klaar maken van je tuin en geniet straks van het optimale resultaat.