De kieskeurige eter, Panda

Panda is een van de meest kieskeurige eters van alle dieren op aarde. Panda koos ervoor om 99% van de tijd alleen bamboe te eten, ook al is het qua voedingswaarde een slecht dieet voor hen. Uit een onderzoek blijkt dat de panda niet de genen heeft voor plant verterende enzymen, daarom is bamboe een slecht dieet voor hen, omdat ze het slecht kunnen verteren. Hoewel hun dieet voor 1% uit andere planten of kleine dieren bestaat, eet een panda 26 tot 84 pond bamboe per dag.

Waarom bamboe?

Hoewel bamboe een geweldige plant is, omdat het als huismateriaal kan worden gebruikt of zelfs als milieuvriendelijk bamboe dekbed, is het geen geweldige voedselbron voor panda’s. Hoewel panda’s het meest voedzame deel van de bamboe eten, namelijk de bladeren die aan het einde van het groeiende deel van de bamboe worden gevonden, hebben ze er nog steeds veel van nodig omdat het hen weinig energie geeft als het in kleine hoeveelheden wordt gegeten. De reden waarom ze alleen bamboe eten, is omdat ze in hun evolutie zijn geëvolueerd om bamboe te eten, omdat het de minste concurrentie heeft bij het veiligstellen van de voedselbron.

De verschrikkingen van bamboe

Om eerlijk te zijn, bamboe is een slecht voedsel voor panda’s omdat het hen een zeer kleine hoeveelheid energie geeft in vergelijking met hun gigantische lichamen. Het enge is dat als er een tweeling wordt geboren, de mama-panda de zwakkere zal achterlaten om te sterven, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om beide groot te brengen vanwege een gebrek aan voedingsstoffen in hun dieet. Dus, is het de oplossing om panda’s iets anders te laten eten dan bamboe? Nou ja en nee, want panda’s zullen er waarschijnlijk voor kiezen om niet te eten in plaats van iets anders te eten. Dus al met al is bamboe beter als materiaal voor een bamboe dekbed, omdat het een milieuvriendelijke vervanging is voor je gemiddelde dekbed.