De perfecte pergola kopen voor je tuin

Iedereen kent het wel, je koopt een prachtig huis waar je jezelf (met je gezin) helemaal thuis voelt en in de toekomst ziet wonen. Alles wordt verhuisd, meubels op de plek, huis prachtig ingericht… En dan komt de tuinaanleg. Waar vroeger de tuin een plek was voor planten en speelruimte voor de kinderen, is deze steeds meer een verlengstuk van ons huis en interieur geworden en vertoeven we er ook steeds meer. De vormgeving en sfeer is daarmee steeds belangrijker geworden en omdat de tuin nu geüpgraded is tot een extra kamer van onze woning, gaan we ook steeds vaker een mooie pergola kopen om deze ruimte vorm en functie te geven

Een pergola kopen als buitenkamer

Pergola’s zijn bouwwerken van latten en palen die hun oorsprong vinden in het Middellandse zeegebied. De bouwwerken werden gebruikt als overkapping van wandelpaden of geplaatst tegen de gevelmuren van gebouwen. In combinatie met de begroeiing van klim- en leiplanten, zorgden deze overkappingen voor een welkom stuk schaduw in deze warme gebieden.

In de moderne tuin is de pergola niet alleen meer de praktische omlijsting van je pad of begroeide overkapping tegen je huis, maar ook een op zichzelf staande sfeerbepaler in je tuin. Een romantisch wit geschilderd of metalen prieel, een duurzaam en robuuste constructie van Douglas of een industriële aluminium overkapping met schaduwdoek, voor iedere tuin kun je een pergola kopen naar eigen smaak. Er zijn verschillende extra opties te bedenken zoals diverse soorten verlichting of de kleur van je overkapping, die het mogelijk maakt om alles op persoonlijke voorkeur af te stemmen.

Ook in gebruik en functie zijn er meerdere opties te bedenken. Overdag kan je prieel een fijn toevluchtsoord zijn om in de schaduw thuis te kunnen werken of gewoon te relaxen met vrienden of het gezin. Met de juiste sfeerverlichting kan het een prachtige plek zijn om op een warme zomeravond nog een glas wijn of andere versnapering te nemen, terwijl je geniet van je uitzicht. Waar de een liever een weelderige blauweregen of druivenplant zit groeien over zijn pergola, is voor de ander de voorkeur om de houten of aluminium balken te kunnen zien en dus zijn prieel onbegroeid te laten.

Zelf ontwerpen of laten uitvoeren

Voor iedereen is de keuze anders om een prieel zelf te ontwerpen en bouwen, of deze pergola kopen en eventueel laten installeren door een bekwaam bedrijf. Hoeveel tijd iemand heeft voor een project als dit, handigheid of simpelweg dat de fysieke inspanning van de klus al dan niet te zwaar is, maakt dat iemand de bouw van een pergola liever zelf doet of uitbesteedt. Met name het gebruik van hout maakt het mogelijk om de overkapping zelf te bouwen. Er zijn zowel kant en klare bouwpakketten te koop, die aan te passen zijn door verschillende elementen zoals hoekstukken toe te voegen, of het ontwerp kan volledig zelf bedacht worden. Voor de stevigheid van de constructie, wordt sowieso aangeraden deze op betonnen poeren te zetten. Bij houten pergola’s verlengt dit de levensduur, omdat zo houtrot in de grond voorkomen wordt.