De vele stijlen van de oorfauteuils

In veel woningen kom je dit meubelstuk nog tegen. De oorfauteuils lijken een tijdloos product te zijn. Ondanks dat ze vroeger vooral om de praktische reden werden gebruikt, namelijk om de persoon die in de stoel zit warm te houden. Staan ze nu vaak in huizen om een klassiek element toe te voegen of omdat het een comfortabele zitplek biedt. Wel zijn er in deze moderne tijd ontzettend veel stijlen voor deze fauteuil, je kan over elk element van de stoel een lange tijd nadenken. Toch is dit wel van belang, zodra je de stoel hebt staan gaat er in de ruimte naar mijn idee wel de aandacht naartoe omdat hij vaak erg opvalt.

De oren van de stoel 

De zijkant van de stoel worden vaak gezien als oren, door de vorm. De naam oorfauteuils is dan ook makkelijk te onthouden. Vaak zie je deze vleugels in twee soorten, recht of scroll. De rechte vleugels kan je herkennen aan de hoekige variant die lopen van de bovenkant van de rugleuning tot de armleuningen. Scroll vleugels daarentegen hebben als kenmerk dat ze een kromming hebben, het dikkere deel hiervan strekt zich uit vanaf de bovenkant van de rugleuning. Deze variant wordt dan ook vaak gezien als de meer decoratieve vorm. De rechte oren zag je vroeger juist vaker, deze biedt namelijk meer mogelijkheid om de warmte van bijvoorbeeld die open haard op te vangen.

Vele varianten

De eerste variant van de fauteuil was volledig van hout, dit biedt nou niet echt de comfort die je wil hebben. Vele moderne varianten zijn dan ook ofwel van leer of van stof om nog meer comfort te bieden. De rugleuning zijn vaak bekleed met schuim of watten, hoe lekker klinkt dat. Als je de fauteuil echt voor comfort wil aanschaffen, kan je zelfs kijken naar varianten die de oren zelf ook bekleed heeft. Zelfs de poten van de stoel variëren veel, ondanks dat deze meestal van hout zijn, kunnen ze effen hout zijn of ook nog wat decoratiefs bieden. Concluderend, is het een stoel die herkenbaar is door de ‘oren’, maar verder alsnog ontzettend kan verschillen.