Ervaring met het aanschaffen van een waterontharder

Waterontharder

Waterontharders nemen steeds meer toe aan populariteit. Daarom vonden wij het belangrijk om daar als blog-woonidee eens onderzoek naar te doen. Hieronder vindt je de ervaringen van een koppel die een waterontharder hebben aangeschaft.

Wat is een waterontharder en waarom hebben we er een nodig?

Toen mijn vrouw en ik vorig jaar verhuisden naar ons nieuwe huis, merkten we al snel dat we te maken hadden met hard water. De kalkaanslag op onze kranen en douchekoppen was een duidelijke aanwijzing. We hadden gehoord over waterontharders, maar wisten er niet veel van af. Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit het water, waardoor het zachter wordt. Dit klonk als de oplossing die we nodig hadden.

Voordelen die we al snel merkten

Na wat onderzoek ontdekten we de vele voordelen van een waterontharder. Allereerst zou het onze apparaten helpen om langer mee te gaan. Onze nieuwe vaatwasser en wasmachine zouden minder te lijden hebben onder kalkaanslag. Ook zou het onze huid en haar ten goede komen, wat vooral mijn vrouw erg aansprak.

Ons keuzeproces

We stonden versteld van de verschillende soorten waterontharders die er zijn. Uiteindelijk kozen we voor een zoutgebaseerde waterontharder. Dit type leek het meest effectief voor onze situatie. We overwogen ook een zoutvrije en een magnetische waterontharder, maar deze bleken minder geschikt voor de hardheid van ons water.

Installatie van de waterontharder

Toen we de waterontharder eenmaal hadden aangeschaft, stonden we voor de keuze: zelf installeren of een professional inhuren. Aangezien we geen technische experts zijn, besloten we om het installatieproces aan een professional over te laten. Dit bleek een goede beslissing, want de installatie verliep soepel en zonder problemen. De installateur legde ons ook uit hoe we het systeem moesten onderhouden.

Onderhoud en eerste problemen

Het bijvullen van zout is een van de belangrijkste onderhoudstaken. Elke maand controleren we het zoutniveau en vullen we bij wanneer dat nodig is. Een paar maanden geleden hadden we voor het eerst een probleem: de waterdruk leek lager te zijn dan normaal. Na wat speurwerk bleek er een zoutbrug te zijn gevormd in de pekeltank. Gelukkig konden we dit snel oplossen door de brug voorzichtig te breken.

Onze keuze: wat we hebben overwogen

Bij het kiezen van de juiste waterontharder hebben we verschillende factoren in overweging genomen. De hardheid van het water in onze regio was een belangrijke factor. Daarnaast hielden we rekening met ons waterverbruik en ons budget. We kozen voor een betrouwbaar merk dat goede recensies had.

Milieu- en gezondheidsoverwegingen

Een van onze zorgen was de impact van een zout gebaseerd systeem op het milieu. Na wat onderzoek ontdekten we dat de hoeveelheid zout die wordt toegevoegd aan het water vrij klein is en dat er ook milieuvriendelijke opties zijn. Daarnaast wilden we zeker weten dat het natriumgehalte in ons drinkwater geen gezondheidsrisico vormt. Gelukkig was dit niet het geval.

Conclusie

Nu, bijna een jaar later, zijn we ontzettend blij met onze beslissing om een waterontharder aan te schaffen. Onze apparaten functioneren beter, en de kalkaanslag is verdwenen. Het onderhoud vergt weinig tijd en moeite, en eventuele problemen zijn eenvoudig op te lossen. We zouden iedereen die last heeft van hard water aanraden om een waterontharder aan te schaffen. Het is een investering die zichzelf snel terugbetaalt.

Enthousiast geworden? Ontdek meer over waterontharders op: https://www.verbouwkosten.com/waterontharder/