Ga knallend het weekend in met carbid

Wil je een keer iets origineels doen om het weekend in te luiden met je vriendengroep? Kies er dan een keer voor carbid bestellen. Carbid schieten wordt in meerdere landen gedaan en het is al een behoorlijk oude traditie. Vanaf de 19e eeuw was carbid beschikbaar en werd het gebruikt voor bijvoorbeeld fietsverlichting en om te lassen. Er was dus makkelijk aan te komen. Tegenwoordig wordt het in Nederland vooral in landelijke gebieden buiten de Randstad gedaan. Het leuke van carbid is dat het, in tegenstelling tot vuurwerk, gewoon het hele jaar door toegestaan is. Ideaal dus om het weekend leuk mee te beginnen.

Waar moet je op letten?

Als je gaat carbid schieten is het erg belangrijk om op de veiligheid te letten. Zo moet de bus die je gebruikt stevig genoeg zijn om de ontploffing te kunnen weerstaan. Gebruik dus geen oude, roestige bus maar ga voor een nieuwe, stevige. Ook moet je goed letten op wat je gebruikt als deksel. Het beste is om daar een bal voor te gebruiken. Als je een metalen deksel gebruikt is dat een stuk gevaarlijker met het wegvliegen en loop je het risico dat er een vonk ontstaat en je een vroegtijdige ontploffing krijgt. Ook gehoorbescherming is heel belangrijk.

Last van woelmuizen

Het is de schrik van iedereen die trots is op zijn of haar gazon: ongedierte. Dit kunnen mollen zijn maar wat veel vaker voorkomt zijn woelmuizen. Die graven hele gangen onder je gazon waardoor je gras doodgaat, je gazon verzakt en je allemaal hoopjes grond krijgt. Dat is natuurlijk geen gezicht! Maar wat kan je doen als je last hebt van een woelmuis in gazon? De meest effectieve oplossing is een woelmuisklem. Daarvoor moet je een gang van de muizen opzoeken. Vervolgens plaats je daar een woelmuisklem in. Die klapt dicht als er een muis doorheen komt waardoor de muis doodgaat.

Andere methodes

Omdat de klem natuurlijk niet diervriendelijk is, kan het zijn dat je voor een andere oplossing wil gaan. Dan kan je kiezen voor een valkoker. Die plaats je ook in de gang van de muizen. Als er een muis inkomt klapt de val dicht en zit de muis gevangen. Die kan je vervolgens op een plek ver van je gazon vrijlaten. Deze manier van bestrijding is dus erg diervriendelijk en ook relatief goedkoop. Het kost alleen wel veel tijd. Ook loop je het risico dat er weer andere muizen terugkomen. Je tuin was tenslotte blijkbaar geschikt om te leven voor de dieren.

Ultrasone verjager

Als de manieren hierboven je te veel werk zijn is er nog een andere oplossing. Je kan namelijk ook kiezen voor een ultrasone woelmuis verjager. Dat is een apparaat wat je heel makkelijk in de grond steekt. Vervolgens maakt het een geluid wat je muizen wegjaagt. Dat is dus veel minder tijdsintensief om te doen. Je moet alleen af en toe de ultrasone verjager verplaatsen. Deze manier duurt wel langer want de muizen zullen niet direct weggaan. Ook heb je voor een grote tuin misschien meerdere apparaten nodig. Toch is het de meest simpele manier om dit ongedierte te bestrijden en is het ook diervriendelijk.