Geef je woning een natuurlijke uitstraling met houten gevelbekleding!

Nog steeds is houten gevelbekleding erg populair. Dat is ook niet zo vreemd: hout geeft je woning een natuurlijke en warme uitstraling. Het isoleert de woning goed en je woning ziet er weer uit als nieuw.

Voordelen van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding geeft je huis dus een natuurlijk uitstraling en het heeft een goede isolerende werking. Het is stevig materiaal en het gaat lang mee, als je het goed onderhoudt. Maar is hout niet een stuk minder duurzaam? Dat hoeft niet. Er is ook duurzame houten gevelbekleding met het PEFC of het FSC® keurmerk. Indien het hout het FSC® keurmerk heeft, betekent dit dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dit hout brengt dus minder schade aan het milieu.

En hoe zit het dan met het onderhouden van houten gevelbekleding? Het klopt dat dit vaak meer tijd kost dan gevelbekleding van een ander materiaal. Als je echter kiest voor een tropisch houtsoort, ben je hier minder tijd aan kwijt (en deze soorten zijn trouwens ook duurzamer). Ze zijn steviger dan tropische houtsoorten en gaan langer mee. Je hoeft ze daardoor ook niet van extra bescherming te voorzien.

Hoe onderhoud je houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding zal op den duur gaan vergrijzen, ook als je kiest voor een tropisch houtsoort. Sommige mensen vinden dit juist mooi en kiezen er bewust voor om het hout hier niet tegen te behandelen. Als je dit niet mooi vindt, is het wel aan te raden om je gevelbekleding hiertegen te behandelen.

Daarnaast zul je het hout af en toe moeten ontmossen en kan het zijn dat je zo nu en dan een stuk hout moet vervangen (wat minder vaak voorkomt bij de tropische houtsoorten). Voor het reinigen kun je het beste geen hogedrukspuit gebruiken, want dit kan de gevelbekleding beschadigen.