Grasmat klaarmaken voor het voorjaar

Zodra de eerste krokussen verschijnen weet je dat de lente in aantocht is. Dit betekent ook dat je gazon aandacht nodig heeft.

Een goed verzorgde, mooie grasmat begint in de grond. Als het bodemleven onder je gras in balans is, dan is je gras het mooist. De natuur heeft zelf al allerlei dingen bedacht waardoor je gras mooi blijft. Vallend blad van bomen op je gras is voeding voor het volgende jaar. Je kunt dit gerust laten liggen, je doet je gras er een plezier mee. Mits er niet teveel blad op je gras ligt, want het moet kunnen blijven ademen. Een beetje blad mag dus, dat is zelfs prima voor je gras.

Harken van het gazon

In het voorjaar moet je je gras harken. Ook al ligt er misschien steeds weer nieuw blad in de tuin, regelmatig harken is goed voor je gras. Je hoeft niet eens al het blad te verwijderen, het gaat meer om de ondergroei los te wrikken. Harken zorgt ervoor dat de ondergroei je gras niet verstikt. Daarom kun je best diep harken, vooral in het najaar. Je gras herstelt hier vanzelf van als het gezond is. In het voorjaar moet je iets voorzichtiger harken doordat je nieuwe grasplantjes zult hebben in je gazon. Die zijn wat gevoeliger.

In het voorjaar moet je dus lichter harken om te voorkomen dat je de jonge, nieuwe grassprieten niet beschadigt. Je kunt meteen controleren of er slechte plekken zitten in je gras en een plan bedenken wat je eraan gaat doen. Je kunt slechte plekken opnieuw inzaaien als je de plek goed nat houdt.

Beluchten van het gras

Als je gras veel wordt belopen, dan kan het zijn dat de grond te hard is aangestampt. Vaak zie je dit doordat mos groei je grasplantjes verdringt. Dit is meestal het gevolg van te weinig lucht bij de wortels van je gras. Lucht toevoegen aan je gras doe je door het te beluchten. Je kunt hiervoor een machine huren bij de bouwmarkt of je kunt zelf gaatjes prikken in je gras.

Zuurtegraad van de bodem

Als je veel mos groei hebt in je gras, kan het zijn dat je grond een te hoge zuurgraad heeft. Gras heeft een neutrale pH waarde nodig om optimaal te kunnen groeien. Het voorjaar is een mooie periode om je gras te voeden met mest. Gebruik hiervoor het liefst een biologisch product of gedroogde koemest. Dan blijft je gazonbodem in een natuurlijke balans zonder toevoeging van chemicaliën. Dat is belangrijk voor het bodemleven. En een goed bodemleven zorgt voor het allermooiste gras.

Onderhoud van de grasmaaier

Kijk meteen even naar je grasmaaier in het voorjaar. Misschien heeft hij een schoonmaakbeurt nodig. Spuit hem af, controleer de bladen en zorg dat hij gesmeerd is. Daar heb je straks op een mooie dag meteen plezier van.

Vers gras aanleggen

Toch komt het voor dat je gras gewoon “op” is na de winter. Je gras kan vertrapt zijn, bevroren zijn geweest of er is een modderpoel ontstaan in je tuin. Dat is misschien een mooie gelegenheid om nieuwe graszoden te plaatsen. Met de juiste aanpak heb je binnen de kortste keren een prachtige grasmat. Graszoden zijn een mooie uitkomst als je niet wilt wachten op het lange proces van zaaien tot en met beloopbaar gras. En voor het onderhoud houd je je aan bovenstaande regels, dan komt het helemaal goed met je mooie gazon!