Iedereen wil wel een boom vernoemen naar zichzelf

japanse sierkers

Heb je wel eens gehoord van een amberboom? Vraag jij je dan ook wel eens af waarom deze boom eigenlijk Amber heet? Je hebt bijvoorbeeld ook geen Simonboom, Henkboom, Lisaboom of een Janetboom. Wat op zich best leuk zou zijn, maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Er worden bijna geen nieuwe soorten bomen meer ontdekt, dus als je een boom naar jezelf wil vernoemen, moet je of een nieuwe soort kweken of een nieuwe soort ontdekken. Maar waarom heeft de amberboom dan wel echt een mensennaam. Heeft het ook echt is met de mensennaam te maken of is er een andere reden waarom deze boom de naam amberboom heeft? 

Waar komt de naam amber vandaan?

De naam Amber komt van liquidambar. Liquidambar staat voor vloeibare amber, dit duidt op de bruinrode hars die tevoorschijn komt bij een beschadiging van de stam. Deze heerlijke geurende hars doet denken aan echte amber, afkomstig uit de maag van potvissen. Wist je dat indianen dit vroeger als zoet sap gebruikten? Nu klinkt dit allemaal heel onlogisch en eigenlijk niet zo smakelijk, maar het is toch echt zo. De amberboom heeft dus niet haar naam te danken aan iemand die Amber heet, maar aan amber van de boom zelf. Dus de amberboom heeft haar naam te danken aan zichzelf.  

Waarom kies je voor een amberboom?

Je hebt natuurlijk allerlei soorten bomen. Een eik, een leilaurier, een magnolia en ga zo maar door. Waarom zou je dan toch voor een amberboom kiezen en niet voor een andere boom? Omdat de amberboom erg veel te bieden heeft. Amberbomen zijn er in allerlei soorten en maten, daarom kan het wellicht lastig zijn om er eentje te kiezen, wil je een amberboom kopen. Het allermooist is een amberboom in de herfst. Dan kleuren de bladeren in wijnrood, geel, oranje en violet. Dit geeft wekenlang een fantastisch kleurenspel. Nog niet overtuigd? Laat je dan informeren door een specialist en misschien dat hij je wel kan overhalen!