Infraroodpanelen als hoofdverwarming of als bijverwarming?

Infrarood paneel

Wanneer je je huis duurzaam en slim wilt verwarmen dan zijn er talloze mogelijkheden. Vanaf 2050 moeten alle huishoudens aardgasvrij zijn. Dit lijkt ver weg, maar deze werkelijkheid komt snel dichterbij. Daarom is het goed om na te denken hoe je de eerste stappen kunt zetten naar meer duurzame manieren van verwarming. Door isolatie, ventilatie en zonnepanelen kun je je huis al flink verduurzamen. Maar ook door je huis te verwarmen met een infrarood paneel ben je goed op weg! Maar kun je met de infraroodpanelen je hele huis verwarmen?

De werking van infraroodpanelen eenvoudig uitgelegd

Verwarmen met infraroodpanelen kan de oplossing zijn voor het verwarmen van uw hele woning of voor het verwarmen van aparte ruimtes. Niet de lucht wordt door deze panelen verwarmd, maar de objecten in de ruimte. Denk hierbij aan de muren, de meubels of de vloer. Wanneer een object wordt geraakt door de infraroodstraling dan wordt dit omgezet in warmte. De objecten geven deze warmte op hun beurt weer geleidelijk af aan de ruimte waardoor de lucht indirect wordt opgewarmd.

De infraroodpanelen kun je aan de muur bevestigen of aan het plafond en de warmte wordt al binnen 5 tot 10 minuten afgegeven. Op infraroodpaneel.nl kun je verschillende soorten en maten vinden, er is voor elk interieur wel een mooie match.

Infraroodverwarming in het hele huis!

Je kunt infraroodpanelen zowel als hoofdverwarming als bijverwarming gebruiken. Er wordt nogal eens gedacht dat de panelen niet als hoofdverwarming kunnen worden ingezet. Dat is niet het geval. Wanneer je deze manier van verwarmen door je hele huis wilt zul je wel moeten zorgen voor een optimaal geïsoleerd huis. Alleen dan blijft de stralingswarmte zijn werk doen en kun je je hele huis ermee verwarmen. Op deze manier kun je alle radiatoren uit je huis verwijderen en zie je alleen nog maar het fraaie aanzicht van de panelen in jouw stijl.

De infraroodpanelen lenen zich daarentegen ook uitstekend als bijverwarming. Op dit moment is dit de vorm waarin deze verwarming het meeste wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld ruimtes verwarmen waar niet altijd verwarming nodig is. Op deze manier hoeft een radiator niet onnodig zijn werk te doen in een ruimte die veelal leeg staat. Door daar te werken met infraroodpanelen kun je de ruimte gericht en snel verwarmen. Je kunt deze duurzame manier van verwarmen dus inzetten zoals je het zelf wilt!