Moet ik eigen geld inbrengen als ik een huis koop?

zo berken je je hypotheek

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen, speelt de vraag of je eigen geld moet inbrengen een grote rol. Het simpele antwoord is ja, in de meeste gevallen is het noodzakelijk om eigen geld in te brengen. Dit komt doordat de kosten koper, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, niet meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Daarnaast, als je precies wilt weten hoeveel je kunt lenen, is het belangrijk om te weten: zo bereken je je hypotheek met inachtneming van eigen inbreng. Het inbrengen van eigen geld kan ook je leenmogelijkheden verbeteren en de maandelijkse lasten verlagen.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

De hoeveelheid eigen geld die nodig is, hangt af van verschillende factoren zoals de aankoopprijs van het huis en de bijkomende kosten. Over het algemeen moet je denken aan ten minste 6% tot 8% van de aankoopprijs van het huis om de kosten koper te dekken. Bij een huis van €300.000 zou dat betekenen dat je ongeveer €18.000 tot €24.000 aan eigen geld nodig hebt. Dit bedrag kan hoger uitvallen als je besluit een deel van de hypotheek af te lossen of als je een lagere hypotheekrente wilt krijgen door een lagere loan-to-value ratio.

Voordelen van eigen geld inbrengen

Het inbrengen van eigen geld heeft meerdere voordelen. Ten eerste verlaag je de hoofdsom van je hypotheek, wat leidt tot lagere maandlasten. Dit kan je meer financiële ruimte geven voor andere uitgaven of investeringen. Daarnaast kan het inbrengen van een aanzienlijk bedrag aan eigen geld leiden tot een lagere rente, omdat het risico voor de geldverstrekker afneemt. Een lagere rente over de looptijd van je hypotheek kan leiden tot duizenden euro’s aan besparingen. Het geeft je ook een sterkere positie bij het onderhandelen over de aankoop van een huis, omdat je laat zien dat je serieuze financiële middelen hebt.

Alternatieven voor eigen geld

Als het lastig is om veel eigen geld in te brengen, zijn er alternatieven. Een optie is het krijgen van een schenking van familie, die je kunt gebruiken voor de aankoop van je huis. Een andere mogelijkheid is het benutten van de overwaarde van een eerder huis, als je die hebt. Er zijn ook speciale regelingen voor starters, zoals de Starterslening, die je extra financiële ruimte kan geven bovenop je hypotheek.

Denk altijd goed na

Het inbrengen van eigen geld bij de aankoop van een huis is dus vrijwel onvermijdelijk en brengt meerdere voordelen met zich mee. Het maakt de financiering van je huis niet alleen mogelijk maar kan ook je financiële situatie op lange termijn verbeteren. Hoewel het verzamelen van voldoende eigen geld een uitdaging kan zijn, is het een belangrijke stap in het proces van het kopen van een huis. Door vroegtijdig te beginnen met sparen en slim te plannen, kun je deze financiële horde overwinnen en op weg gaan naar het bezit van je eigen huis.

huis