Mollen in jouw tuin bestrijden?  Pak het slim aan

Een mol in de tuin is op zich een goed teken. Het wijst op een vruchtbare bodem. Ze kunnen alleen leven in een goed functionerend ecosysteem. Bovendien vangen ze veel andere organismen die anders ook schade aan je tuin zouden toebrengen. Regenwormen zijn zijn favoriete maaltje. Kun je daarmee leven? Dan mag je het dier met rust laten. Heb je echter last en schade van zijn ergerlijke molshopen, dan moet je ingrijpen. En iets bedenken om aan mollen bestrijding te doen. Weet dat een mol een uitgebreid gangenstelsel heeft waar hij hard aan uitbreiding. In juni verlaten de jongen het nest en werken aan hun eigen territorium. Zet je een klem waarmee je de mol vangt, dan verwijder je één mol. Die plaats zal snel weer worden ingenomen door een andere soortgenootje. En alles begint weer van voor af aan.

Verjagen kan op verschillende manieren

Dus de mol echt vangen heeft maar een tijdelijk effect. Ze komen terug om weer opnieuw het tunnelstelsel uit te breiden en jij hebt weer molshopen in je gras, groene tuin of boomgaard. Er bestaat sonarapparatuur wat met iritante geluidssignalen de dieren verjaagt. Voorlopig heb je op een diervriendelijke manier iets gedaan aan je mollenplaag. Als je op oudejaarsdag met carbid schiet, dan kun je een restje gebruiken om in de mollengangen te strooien. De vervelende geur doet hetzelfde als de vervelende geluidsgolven; het verjaagt het dier, Weg uit jouw tuin en gaat op zoek naar een ander territorium. Pff, verlost van de ontsierende hopen grond. 

Samenleven met de mol?

Het is maar hoe je omgaat met de last van mollen in de tuin. Heb je oog voor de goede kanten van deze dieren in je tuingrond? Dan kun je het misschien beter verdragen. Simpel de verse molshoop uiteen schoppen en de grond verdelen over het gras in je tuin. Na een regenbui is het weg en laat het geen kale plek op je gazon achter. Het is tijdelijk een goedkope mollenverjager. Misschien moet je je er niet al te druk om maken en het verdragen. Een mol in je tuin is een goed teken van een gezonde bodem en bodemleven.