Sauna’s zijn gemaakt van houten panelen

houten panelen

Een kleine kamer gemaakt van houten panelen die wordt verwarmd tot een bepaald aantal graden en wordt meestal gebruikt ter ontspanning. Deze zijn vaak op verschillende plekken en locaties te vinden. Vaak is dit populair bij een oudere doelgroep en ook vaak sporters of gewoon mensen die ontspanning zoeken. De sauna’s zijn ook niet bestemd voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of andere personen die eventueel klachten kunnen ervaren door de warmte of de grote van de kleine ruimte. Er zijn twee grote categorieën waarin je de soorten sauna’s kan verdelen. Namelijk stoomsauna’s, dit zijn sauna’s waar stoom vrijkomt als er water op warme stenen wordt gegooid. Dit kan uitputtend zijn door het tekort aan zuurstof. Ook heb je infrarood sauna’s, deze geven alleen warmte af door infrarood panelen en zijn vaker te vinden in vakantiehuizen of in huis zelf

Geschiedenis

Sauna’s werden vooral populair in de late jaren 60 met de opkomst van steeds meer luxe en oog voor ontspanning na werk of in het weekend. Het werd voornamelijk gebruikt door vrouwen aan het begin maar steeds meer mannen begonnen te genieten van de wellness centers en dus ook van de sauna. Ook werden sporters, zowel vrouwen als mannen, vaak geadviseerd om gebruik te maken van de sauna om hun spieren te herstellen en om te ontspannen na het sporten.

Nu

Nu zijn sauna’s steeds op meer plekken te vinden. In vakantiehuizen, vakantieparken, hotels, sportcentra, zwembaden en andere publieke plekken waar men hier van gebruik van kan maken. Vaak is het gebruikt van een sauna inbegrepen in de prijs die je betaald voor je accommodatie of entree voor een van de vele locaties waar deze houten panelen kamers te vinden zijn. Sauna’s worden ook steeds vaker in huizen geplaatst, voornamelijk nieuwbouw huizen waarbij de eigenaar vaker gebruik wil maken van de sauna. Deze zijn wel vaak infrarood en niet stoomsauna’s.