Sedummatten met planten voor een mooi groen dak

Sedummatten plaatsen op dakconstructies 

Er zijn veel verschillende creatieve manieren om een dak vorm te geven. Een groen dak van sedummatten is toch wel het meest uit het oog springende anno 2021. Groene daken zijn helemaal in de mode als het om woningen en tuinen gaat. De daken bestaan uit veel soorten planten. De begroeiing hangt af van de dikte van het dak. Sedum daken hebben het voordeel dat ze lichter zijn dan intensieve daktuinen. Ook vergt een sedum dak minder onderhoud dan een daktuin.  

Geschiktheid van het dak 

Vetplanten, gras, kruidenplanten en mos soorten zijn ideaal om een groen sedum dak mee te bedekken. Op elke woning kan in principe een groen dak worden gelegd. Echter is een hellingshoek van meer dan 60 graden niet geschikt. Zeer schuine daken kunnen beter over groene gevels beschikken om zo toch nog voor puur natuur om het huis te gaan. Sedum bestaat uit meerdere lagen aan matten om de planten op te bevestigen. Dit lijkt op een grasmat maar er zijn kunstmatige lagen aangelegd zodat planten op een dak kunnen groeien omdat ze zich niet in tuinaarde in de grond kunnen wortelen. 

Sedum leggen 

Sedummatten kunnen het beste door een specialist worden gelegd. Verder is het grote voordeel van een dak van sedum dat er veel regenwater door de begroeiing wordt opgenomen en zo minder water wordt verspilt. Wel moet een regenpijp en drainage mat worden aangelegd om water af te voeren. Een groen dak isoleert beter maar moet wel worden voorzien van een isolatielaag. De wortelbestendige mat zorgt ervoor dat wortels van planten zich kunnen vestigen om zo door te groeien. Filters helpen water te filteren en andere onzuiverheden af te voeren. De samenstelling van planten kan sterk variëren. Omdat bij groene daken van sedum weinig onderhoud nodig is hoeft u hier niet vaak naar om te kijken. U moet wel besproeien en bemesten in droge warme maanden.  

Ook dakpannen die daar speciaal voor geschikt zijn kunnen worden ingelegd met kleine sedummatjes. Voor schuine daken is meestal bewapening van kunststof nodig om de matten vast te leggen. 

Ga voor veel natuur 

Voor het klimaat zijn groene daken de ideale oplossing vanwege het hoge zuurstof gehalte dat planten produceren. Verder hebben zonnepanelen die op een groen dak staan een hoger rendement waardoor er minder energie wordt verspilt. Het grote voordeel is dat het dak ook langer meegaat doordat groene daken een goede bescherming bieden. Nog beter dan dakpannen, EPDM of bitumen.