Vijf manieren om je huis te verwarmen

verwarmen

Je kunt je woning op diverse manieren verwarmen. In dit artikel stellen we er 5 aan de orde. Diverse manieren zijn een aanvulling op een CV-installatie. De focus ligt hier op de CO2-emissie en de duurzaamheid van een manier.

CV-ketel

De bekendste manier om een woning te verwarmen, is met een CV-ketel. De verbranding van aardgas veroorzaakt CO2-emissie. CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect en dus de klimaatverandering. De aardgasvoorraad is niet onbeperkt en ooit zal die op zijn. Een CV-ketel is dus geen duurzame oplossing.

Open haard of kachel

Een open haard/kachel verbrandt fossiele brandstoffen en veroorzaakt relatief veel luchtvervuiling, inclusief CO2. Als voor verbranding materiaal gebruikt, die geen andere functie kan hebben, dan zou je een open haard/kachel duurzaam kunnen noemen. In het andere geval niet. Voor de overige ruimtes in huis heb je een andere manier van verwarming nodig.

infrarood paneel

Warmtepomp

Een warmtepompinstallatie gebruikt de bodemwarmte voor de verwarming van een woning. Er worden geen fossiele brandstoffen verbrand en dus is er geen CO2-emissie. Er gaan geen stoffen verloren en dus is een warmtepompinstallatie duurzaam. De capaciteit is echter vaak onvoldoende om de hele woning te kunnen verwarmen.

Zonneboiler

Het water met antivries wordt in een soort radiator door de zon opgewarmd en gaat dan vervolgens door een boiler. Daar wordt de warmte afgegeven aan water, dat vervolgens de woning verwarmt en warm kraanwater oplevert. Je hebt er dus zon voor nodig en dient daarom samen met een andere manier te worden toegepast. Maar er is geen CO2-emissie en er gaat geen materiaal verloren.

Infrarood

Infrarood verwarming werkt op elektriciteit. Die wordt in een infrarood paneel omgezet in infraroodstraling. Die straling verwarmt niet de lucht, maar voorwerpen en mensen die zich in de straling bevinden. Een infrarood paneel is zuinig met de elektrische energie. Geen materiaal wordt verbruikt. Zo’n paneel geeft dus duurzame warmte. Daarbij houden we er echter geen rekening met de manier hoe de elektrische energie wordt opgewekt.