Waar moet je op letten bij het kopen van een tractor?

Een tractor is eigenlijk niet meer weg te denken als het gaat om landbouw. Tijdens het gehele proces, van het inzaaien van de producten tot het oogsten van de producten, komen tractors te pas. Deze worden dus veel gebruikt, waardoor het wel belangrijk is dat het een goede, stevige tractor is. Wil je een (nieuwe) tractor kopen en weet je even niet waar je moet beginnen? Dan kan deze blog je zeker helpen!

Doel en budget

Het is altijd handig om eerst te bedenken wat het doel van de tractor wordt. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om producten in te zaaien en te oogsten, maar ook om het gras te maaien. Een tractor die nodig is om producten te verwerken, zal iets meer vermogen nodig moeten hebben dan eentje die nodig is om het gras bij te houden. Dit zal dan de prijs beïnvloeden. Het bepalen van een budget is daarnaast ook een goede stap om bij te houden. Zo kan je beginnen met zoeken in de prijsklasse die jij hebt gekozen, wat weer een aanknopingspunt geeft.

De staat

Het belangrijkste ding is waarschijnlijk de staat van de tractor. Wanneer je een tractor hebt gevonden in jouw prijsklasse, is het tijd om het eens te bekijken. Het kan nog wel eens voorkomen dat mensen tweedehands tractoren verkopen, maar dat deze niet in een erg goede staat zijn. Daarom is het toch wel handig om de tractor eens te inspecteren voordat deze gekocht wordt. Let bij deze inspectie op de staat van de banden, motor, brandstofpomp en oliefilters, maar ook op andere onderdelen. Wanneer deze er slecht uitzien, kan het zijn dat zij snel vervangen moeten worden, wat natuurlijk meer geld gaat kosten. Het is voor sommige tractoren makkelijker om vervangende onderdelen te vinden dan voor anderen. Als het er uit ziet dat er iets vervangen moet worden, is het wel handig om een tractor model te hebben waarvan de onderdelen niet al te moeilijk te vinden zijn. Het is een slecht teken wanneer er iets lekt in de tractor, zoals olie of koelvloeistoffen. Een tip hiervoor: de oliepeilstok kan uit de tractor gehaald worden, om te kijken wat de staat van de olie is. Wanneer hier veel vocht in zit, kan het zijn dat de tractor al een tijdje niet gebruikt is.

Wendbaarheid

Niet elke tractor kan even snel een mooie bocht maken, al is het wel handig wanneer ze dit wel kunnen. Daarom moet er op de wendbaarheid van een tractor gelet worden. Tractoren die gemakkelijk kunnen draaien, hoeven minder te keren en te steken. Het gebruik zal dus gemakkelijker verlopen.

Tractoren moeten hun werk goed kunnen doel, maar zij moeten ook lekker rijden. Neem daarom een proefritje, wanneer dit mogelijk is. En hopelijk kan je dan de grote aanschaf doen. Succes!