Waarom dakbedekking vervangen?

Dakdekkersgids.nl

Dakbedekking is het onderdeel van het dak wat de rest bedekt. Op een pannendak is het de dakpannen en op een plat dak is het vaak dakleer. Wanneer dit onderdeel van het dak te oud wordt of beschadigd is, moet deze vervangen worden. Lees hier alles over dakbedekking vervangen. 

Dakbedekking vervangen: wanneer is het nodig? 

Dakbedekking vervangen, wanneer is dat eigenlijk nodig? Dakbedekking beschermt het dak tegen regen en lucht. Het is vaak gemaakt van sterk materiaal wat wel 25 tot 40 jaar mee gaat. Maar zo als alles, niet voor eeuwig. Ook kan dakbedekking het eerder opgeven, door storm schade of lekkages. Wanneer één van deze dingen het geval is kun je het beste zo snel mogelijk de dakbedekking vervangen. Maar hoe herken je schade en hoe weet je of het dak vervangen moet worden, of gewoonweg gerepareerd kan worden? 

Repareren of vervangen? 

Moet je een dak repareren of vervangen? Het repareren van het dak is vaak een makkelijke klus en kan in sommige gevallen zelfs preventief gedaan worden. Het is ook een onderdeel van dakonderhoud. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kunt zien dat alleen een reparatie het probleem niet op zal lossen. 

  • Vochtprobleem. Wanneer je aan de binnenkant op het plafond vochtplekken ziet, een muffe lucht hangt of er condens op de ramen zitten kan dit betekenen dat je last hebt van een lek. Hoe groter het lek, hoe kleiner de kans dat het gerepareerd kan worden. 
  • Kapotte dakgoten en loodwerk. Ook deze twee punten geven aan dat het dak oud is en de weersomstandigheden niet meer aan kan. Daarnaast betekenen kapotte dakgoten dat het water niet meer weg kan lopen, wat dan weer tot daklekkages kan lijden. 
  • Frequente beschadigingen. Wanneer het dak elke week gerepareerd moet worden, betekent dit ouderdom, en dat het tijd is om te vernieuwen. Renoveren betekent in dit geval dan ook besparen. 
Dakdekkersgids.nl

Wat zijn de gevolgen van kapotte dakbedekking

Kapotte dakbedekking is erg schadelijk voor het dak en moet zo snel mogelijk vervangen of gerepareerd worden. Maar wat zijn de gevolgen van kapotte dakbedekking? Lees hierover meer op Dakdekkersgids.nl

Er zijn twee manieren waarop je een dak kunt renoveren. De eerste manier is waar we het telkens over gehad hebben, door het vervangen van de dakbedekking. De tweede manier is een stuk intensiever. Hierbij moet namelijk ook de dakconstructie, het onderdeel onder de dakbedekking wat alles bij elkaar houdt, aangepakt worden. Wanneer een dak een lekkage heeft waar niet snel genoeg iets aan gedaan wordt kan dit er voor zorgen dat de dakconstructie wordt aangetast. Hetzelfde geldt voor dakbedekking wat te oud is en de constructie niet meer goed kan beschermen.