Wat is een akoestisch paneel?

Een akoestisch paneel dempt geluidsreflecties en hierdoor wordt overmatige galm verminderd. Die geluidsreflecties ontstaan door het terugkaatsen van geluid door wanden, plafond en vloer. In huizen zie je nu steeds vaker vloerverwarming. Hierbij komt geen vloerbedekking meer op de vloer. Als het even kan ook geen kleden. Vloeren zijn gemaakt van hout of steen. Dat zijn de grootste boosdoeners van geluid. Je vind in huizen steeds minder geluidwerende stoffen. Er zijn akoestische tegels en akoestische panelen. Wanneer je panelen aanbrengt, oogt dit rustiger omdat deze langer zijn. Je kunt zowel de akoestische tegels als de akoestische panelen op de muur, het plafond of beiden aanbrengen. Akoestische tegels zijn in de regel 30×30 cm en akoestische platen zijn 90×30 cm. De akoestische panelen en tegels worden met eigen machines gemaakt, maar op dit moment alleen nog in het grijs/antraciet.

Wat is het voordeel van akoestische tegels of panelen

Een akoestisch paneel of tegel kun je gebruiken in huis, kantoor of werkplaats. De akoestische tegels of panelen zorgen ervoor dat geluid minder hard wordt ervaren en dat galm of echo verdwijnt. Het voordeel van akoestisch panelen is dat ze de perfecte oplossing bieden bij situaties waar je akoestiek wilt verbeteren. Voor elke ruimte is er een oplossing of het nu gaat om akoestische wandpanelen of akoestisch plafondpanelen. Akoestische panelen verkorten de nagalmtijd waardoor deze niet meer als hinderlijk wordt ervaren. Natuurlijk is het aantal meters akoestisch materiaal bepalend voor de mate van geluidsabsorptie. Ook het op maat laten maken van een akoestisch paneel is mogelijk. Wil je akoestische panelen op maat laten maken of wil je advies op maat hebben? Stuur een mail en je ontvangt zo snel mogelijk een antwoord.

Akoestisch materiaal voor elke ruimte

Zoals gezegd kun je in elke ruimte een akoestisch paneel of tegel plaatsen. Zeker in ruimtes waar veel ‘harde’ materialen zijn gebruikt, waar geen vloerbedekking op de grond ligt of waar lange of hoge wanden zijn. Maar ook in ruimtes waar de wanden het geluid weerkaatsen, of in grote open ruimtes kan nagalm zorgen voor een minder prettig leefklimaat.  Akoestische platen of tegels zijn ideaal om het leefklimaat qua geluid aanzienlijk te verbeteren. De panelen of tegels hebben in elk geval prima akoestische prestaties. Dat geldt ook als je de panelen of tegels gebruikt om geluid van buiten uit te sluiten, bijvoorbeeld op een slaapkamer aan de wegkant of op de zolder. Door de akoestische panelen of tegels kun je elkaar beter verstaan en wordt je niet meer gestoord door omgevingsgeluid.

Akoestisch paneel in kantoren, vergaderruimtes wachtruimtes

Je kunt een akoestisch paneel ook gebruiken om er een scheidingswand van te maken door de plaat(en) staand of hangend te plaatsen. Dat is ideaal in grote ruimtes zoals vergaderruimtes. Er wordt ook vaak gekozen voor een of meerdere akoestische panelen in wachtruimtes bij huisartsen. Dat maakt een wachtruimte minder geluid gevoelig. In de webshop vindt je de standaard maten, vormen en diktes van akoestische panelen. Bezorging is binnen Nederland gratis en je ontvangt je bestelling binnen één tot twee werkdagen. Wil je advies over akoestische panelen of wil je akoestische panelen op maat laten maken dan hoef je hiervoor alleen maar een mailtje te sturen.