Zo kun je jouw donkere woning lichter maken

Snel leveren

Merk je dat jouw woning te weinig daglicht binnenkrijgt? Met name in de woonkamer wil je juist kunnen genieten van licht. Vooral in het najaar en de winter kan zo’n ruimte dan wel wat hulp gebruiken om het lichter te laten lijken. Om die reden hebben we verschillende mogelijkheden op een rij gezet om het licht jouw huis terug te halen. 

Lichte kleuren 

Donkere tinten op de muren maken een ruimte vanzelf donkerder dan een zachte, lichte kleur. Twijfel dus niet en geef de muren lichte kleuren. Naast wit kan dat elke andere kleur in een hele lichte tint zijn, zoals pastel geel, licht roze of mintgroen. Lichte kleuren weerkaatsen licht, terwijl donkere kleuren het tegenovergestelde doen. Donkere muren en plafonds zorgen ervoor dat een ruimte kleiner lijkt. In combinatie met kleine ramen zijn donkere kleuren dus zeker geen goed idee. En neem ook zeker het plafond mee voor het meest optimale effect.

Lichte vloeren

Net als muren, hebben vloeren ook een heel groot effect op je interieur. Een donkere vloer maakt je woning een stuk donkerder. Heb je een donkere woning waar weinig daglicht binnenkomt? Kies dan zeker voor een vloer in een lichte kleur. Vrijwel alle soorten vloeren zijn verkrijgbaar in lichte kleuren, zoals houten vloer, laminaat en PVC. En tegenwoordig zijn lichte gietvloeren ook super populair voor in huis. Zo kun je toch nog even dat stoere, industriele randje aan jouw vloer geven. 

Lichte meubels

Staan er voornamelijk donker gekleurde meubels in jouw woonkamer? Vervang dan alle meubels voor een lichte tint. Zorg er ook voor dat meubels niet voor de ramen staan en zo het daglicht wegnemen. Zet ze ook niet te dicht op elkaar, om een luchtig effect te creëren. Het werkt ook heel goed om voor niet te grote meubels te kiezen. Met tafels of banken op hoge poten kan het licht namelijk veel verder komen. Ook meubels met glas, kunststof of een transparant uiterlijk hebben dit effect. Zoals een glazen salontafel of rotan eetkamerstoelen. 

Lichte decoratie 

Lichte kleuren zijn altijd een goed idee, ook voor decoratie. Niet alleen omdat ze je woning lichter kunnen maken, maar lichte tinten kunnen in veel verschillende stijlen worden verwerkt. Of je nu kiest voor strak modern, Scandinavisch, klassiek of landelijk, lichte kleuren passen altijd. Lichte meubels kunnen bovendien heel gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden, ongeacht de interieurstijl. Koop dus een mooie lichte bak lijst, lichte kussens en een lichte lamp en laat jouw donkere woning weer tot leven komen.