Zo maak je een bureau van hardhout

Persoonlijk vind ik het een mooi woonidee om een eigen meubels te maken. Je kunt een eigen uniek meubelstuk maken, en het is vaak voordeliger dan wanneer je deze in een woonwinkel koopt. Je denkt misschien dat het een lastige klus is, maar niet is minder waar. Ook jij kan een meubelstuk maken van hardhout. In deze blog vertel ik je hoe jij het nieuwe jaar thuiswerken kunt starten met een zelfgemaakt bureau van hardhout.

Planning is het halve werk

Voordat je begint met het maken van je hardhouten bureau zal je eerst goed moeten bedenken hoe je bureau er uit moet komen te zien. De eerste stap is dan ook om een schets te maken. Denk hierbij ook over de ruimte waarin hij moet komen te staan. Meet dit af en teken het op een plattegrond. Wanneer je de juiste afmetingen hebt, dan maak je een schets van waar de planken die je gaat aanschaffen aan elkaar bevestigd moeten worden. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld drie planken aan elkaar te maken met een hoekijzer om zo direct een volledig bureau te hebben. Maar je kunt ook losse tafelpoten aanschaffen. In dat geval zal je op de bureaublad plank aan moeten geven waar je deze wilt bevestigen. Op internet staan ook een aantal standaard maten die je kunt gebruiken als voorbeeld.

Bouwmaterialen bestellen

Je besteld bij Pontmeyer gemakkelijk alle bouwmaterialen voor een eigen meubelstuk zoals hardhout, spijkers en schroeven en gereedschap. Daarbij kun je er dan voor kiezen om zelf hout op maat te maken door deze zelf te zagen en te schuren. Maar je kunt ook houten planken in een bepaalde maat bestellen. Je hebt je bestelling meestal al binnen een dag in huis. Dus zelfs al je tijdens je project nog ineens wat nodig blijkt te hebben, dan kun je snel deze spullen bijbestellen.

Aan de slag!

Wanneer je de bouwmaterialen in huis hebt dan kan het werken echt beginnen. Zaag de houten planken in de juiste maten, en bevestigen maar! De planken aan de zijkant moeten recht onder het bovenblad komen te staan. Met de hoekijzer bevestig je deze aan elkaar. Voor extra stabiliteit gebruik je het liefst houtlijn en koploze spijkers om de hardhouten planken goed aan elkaar vast te maken. Verder is het slim om vooraf te controleren of het bureau waterpas staat. Overgebleven hardhout kun je in kleinere stukken zagen en aan de onderkant tegen de richting van de andere plank in bevestigen met houtlijm of een korte spijker. Hierdoor weet je zeker dat het bureau echt stevig in elkaar zit zodat je er lang plezier van kan hebben.